« Terug naar overzicht
Spaghetti met Pompoen
02 mrt 2018

Spaghetti met Pompoen

Omdat ik sommige periodes veel in retreats kook, heb ik thuis soms niet echt de behoefte om in kookboeken te duiken en nieuwe recepten te maken. Deze drang komt meestal weer als ik meer tijd heb of vooral tijd ‘voel’. Jaren geleden, nog voor de 24Kitchens, kon ik uren kijken naar Jamie Oliver. Zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en om in korte tijd heerlijke gerechten te maken werkten aanstekelijk. Vaak veranderde ik een aantal ingrediënten zodat het gerecht beter bij mij paste of ‘gezonder’ werd. Tarwebloem vervangen door speltbloem bijvoorbeeld, suiker door een andere zoete variant als ahornsiroop en het achterwege laten van tomaten en andere nachtschaden. Zo bleef Jamie nog steeds een inspiratie. Later kwam 24Kitchen en ik heb boekjes en losse blaadjes vol met handgeschreven recepten waar ik dan mn eigen draai aan geef.

 

Nu vind ik het heerlijk om te ‘spelen’ in de keuken. Om met wat er is, een gerecht te maken. En om vooral niet te vergeten deze nieuwe gerechten op te schrijven. Zo ontstond onlangs deze spaghetti met pompoen. Ik wilde een snelle maaltijd en besloot de enige groente in huis, een flespompoen, te raspen en kort te roerbakken. In slechts 20 minuutjes was, inmiddels een van mn favorieten, geboren. Ook ideaal om savonds te maken en de volgende dag als lunch mee te nemen. Zeker met deze koude dagen. Als je zorgt dat je altijd ‘droge’ ingrediënten en kruiden in huis hebt, maak je heel makkelijk toch iets lekkers.

Eet je vegan, gebruik dan geen ghee. Eet je vegetarisch dan kun je eventueel nog pecorino (schaap) of Parmezaanse kaas (koe) toevoegen.
Je kunt ook variëren met champignons of courgette. Geniet!

Spaghetti met pompoen 2 personen

- eetlepel ghee of extra vierge kokosolie
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1/3 flespompoen of een kwart van een gewone pompoen, geraspt
- 200 gram spagetti (bio volkoren tarwe, spelt voor vata en pitta; boekweit of bonenspaghetti voor kapha)
- zout en peper
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel salie
- ½ theelepel rozemarijn
- snufje cayenne peper (niet voor pitta types)
- 3 flinke eetlepels edelgistblokken of biergist
- eventueel rucola, spinazie of ander groen
- verse peterselie en basilicum (basilicum hoeft niet)
- flinke sqeeuze citroensap
- 3 eetlepels extra vierge koudgeperste olijfolie
- zonnebloempitjes of walnoten (geroosterd)

Bereiding

1. Verhit in een koekenpan de ghee of de olie.
2. Zet een pan met water op het vuur om de spaghetti in te koken.
3. Fruit de ui 5-10 minuten totdat deze zacht is en voeg dan de knoflook toe. Fruit alles een paar minuutjes. Voeg dan de kruiden toe, roer een paar keer en voeg dan de geraspte pompoen toe. Roer dit op laag vuur 5-10 minuten.
4. Rooster de zonnebloempitjes in een droge pan, totdat ze lichtbruin zijn en heerlijk beginnen te ruiken.
5. Als de spaghetti klaar is, giet je deze af en doe deze dan in een mooie grote schaal.
5. Meng nu de olie, het citroensap, de verse peterselie (laat een beetje over voor garnering), basilicum, zout, peper, zonnebloempitjes en het gist door de spaghetti. Eventueel ook de rucola als je deze erdoor doet.
6. Voeg tot slot het pompoenmengsel erdoor en roer goed.
7. Garneer met nog wat peterselie.

Bom apetit! Liefs