« Terug naar overzicht
Verlangzamen
26 jan 2018

Verlangzamen

Voor het aankondigen van de Yoga&Ayurveda dagretreats gebruikte ik het woord verlangzamen. Een niet opgenomen woord in onze Van Dale, maar waarschijnlijk ontstaan in dichterlijke vrijheid. Ik was getriggerd door twee woorden die hierin samensmelten: verlangen en langzaam. Een verlangen om langzamer te gaan. Een handeling met een actie, met als doel minder actie. Woorden vind ik fascinerend. De ruimte en intentie tussen en achter de woorden misschien nog wel meer. Maar wat is dat eigenlijk verlangzamen? En nog belangrijker, waarom hebben we dat zo nodig en hoe doen we dat dan?


In trendy vormgegeven magazines, in boeken en op social media lezen we steeds meer over vertragen en verstillen. Mindfullness, met aandacht dingen doen, breien, mandala’s kleuren, voor iedereen werkt het anders om langzamer te gaan.
Voor mijzelf betekent verlangzamen thuiskomen in Portugal. Meestal na het geven van workshops en retreats en het ontmoeten van familie en vrienden in Nederland. Ik kan vrij makkelijk in de snelheid van Nederland stappen. Maar eenmaal thuis in de Algarve ga ik pas echt langzaam. Onlangs vroeg iemand me wat ik na een intensief retreat de komende weken ging doen. En automatisch was mijn antwoord ik ga even niets doen.
“Niets? Dat lijkt me heerlijk", zei de ander. Later realiseerde ik me dat ik dat antwoord gaf door de ‘bril’ van vroeger. Toen ik een voller leven had en waar niets doen bijna gelijk stond aan een gevoel van lui zijn.
Tegenwoordig is niets doen voor mij rustig opstaan, luisteren naar de vogels, soms het rinkelen van de geitenbellen. De visman die om half 9 in het dorp komt. Ik geniet en verlangzaam van de stilte in de ochtend, de enige koffie die ik drink en dan te bepalen hoe de dag eruit gaat zien. Niks kan zijn naar de markt rijden om verse ingrediënten te kopen. Vrienden te ontmoeten in het lokale cafe, alles spontaan. Hier wordt bijna niets gepland en vastgelegd in agenda’s.
Een ‘werkdag’ bestaat in de winter uit het geven van massages en skype consulten en tegenwoordig artikelen schrijven en recepten niet vergeten vast te leggen als ik heb gekookt.
In dit niets doen valt ook mn Yoga Nidra opleiding afronden, lezen in Ayurvedische boeken, dagelijks luisteren naar mensen die me inspireren (Louise Hay, Marshall Rosenberg, Abraham, Mooji, Vasant Lad, e.a.).
Niks is daarmee zo niks nog niet, maar ik denk dat het verschil zit in of je deze keuzes zelf en vanuit je hart kunt maken, zonder dat iemand je vertelt wat je moet doen.

Hart versus mind 
Als gasten (meestal uit Nederland) naar de Algarve komen, duurt het vaak een paar dagen voor de energie en snelheid echt verlangzamen. Pas dan kunnen we naar het hart zakken en ‘zijn’. Zonder de druk van dingen doen en ondernemen. De magazines en boeken worden uit de tas gehaald, maar blij ben ik als ze na een paar dagen of een week zeggen dat ze nog geen bladzijde hebben gelezen. Ik realiseer me als geen ander dat de retreats die ik geef of waar ik werk, kunnen bestaan bij de gratie van de snelheid van tegenwoordig. Juist door het drukke en snelle leven, kun je met een dag, weekend of weekretreat op fysiek, mentaal en emotioneel niveau een verschil maken. En...verlangzamen.
Maar het laat ook zien hoe moeilijk we het vinden om echt niets te doen. Om echt te vertragen. Want als we dan tijd hebben, zijn er vele verleidingen zoals social media, tijdschriften en vakanties. Onze mind wil maar wat graag bezig blijven, verzinnen, doen. Maar wat als we het daar stil maken. Eens daadwerkelijk voelen hoe ons lichaam aanvoelt, wat onze emoties ons proberen te vertellen. Vinden we het eng om echt te voelen, onszelf te zien en te horen?
Ik durf te zeggen dat dat jaren geleden voor mij zeker gold. Ik werkte graag en veel, ondernam veel, wilde bewegen en had een (drukker dan nu) sociaal leven. Ik weet nu dat toen niets doen een golf van gedachtes en emoties naar boven bracht. En ook weet ik nu hoe sterk onze mind is om hier heel snel een trucje voor te verzinnen om weer iets te doen.
De weg van yoga en meditatie heeft enorm geholpen en een impact gehad. Maar heel eerlijk, ook daarin realiseer ik me soms dat ik de technieken en ademhalingen doe wanneer ik me minder goed voel. Als een escape van echte emoties die aan dat gevoel ten grondslag liggen. Ook die kunnen dan het trucje van de mind worden. Pas als ik echt niets ga doen, voor me uit staar, zit, dan komen gedachtes en emoties naar de oppervlakte.

Voel en verlangzaam
Ik zeg niet dat je je baan moet opzeggen, in een ander land moet wonen, of waar ik zelf soms weer naar verlang in een ashram moet wonen. Wel geloof ik dat de snelheid waarin we in het algemeen in het Westen leven niet goed is voor onze gezondheid. In Ayurvedische termen: lucht, het Vata element, is hoog in de Westerse wereld. De kunst is om je lichaam en geest te verstillen en meer te aarden en te zakken. Minder afleiding, minder afspraken, minder spullen, minder indrukken. Wat hebben we nu echt nodig?
Sta eens stil, voel je voeten op de aarde of op de grond. Sta...voel!
Voed jezelf met warme voeding als soepen, stoofpotten, thee en verwarmende kruiden. Kook (meer) zelf, doe rustige yoga, houd jezelf warm en ga op tijd naar bed. Jezelf insmeren met olie is een liefdevolle handeling, maakt je kalm en geeft je letterlijk een extra beschermend laagje tegen alles van buiten af.
Waar velen van ons zeggen: ik zou zo graag eens een tijdje niets willen doen, is daadwerkelijk jezelf toestaan echt niets te doen misschien wel de grootste uitdaging.
Voor nu...verlangzaam. Liefs

TIP: Pranayama
De kracht en diepte van pranayama (ademhaling) was en is voor mij enorm belangrijk. In alle lessen en coaching komt dit dan ook terug. Onze ademhaling en geest zijn heel nauw met elkaar verbonden. Ayurveda stelt dat ademhalen het fysieke onderdeel van denken is en denken het psychische onderdeel van ademhalen. Een gedachte verandert het ademritme en een ademhaling verandert het denken. Als je bijvoorbeeld blij, gelukkig en stil bent is je ademhaling ritmisch. Als je bezorgd, angstig of nerveus bent is je ademhaling onregelmatig en onderbroken met lichamelijke en mentale gevolgen van dien. Over pranayama en ademhaling zijn boeken geschreven, maar één van de eenvoudigste en zeer doeltreffende wil ik graag met je delen.

De wisselende neusademhaling:
- Ga gemakkelijk zitten met gekruiste benen op de grond of voor op een stoel met je voeten plat op de grond.
- Sluit je rechterneusgat met je rechterduim af en adem in door je linkerneusgat. Adem naar je buik.
- Sluit nu het linkerneusgat af met je ringvinger en adem uit via je rechterneusgat.
- Adem nu in via het rechterneusgat, terwijl je nog steeds het linkerneusgat gesloten houdt.
- Sluit nu het rechterneusgat vervolgens weer af met je duim en adem uit via je linkerneusgat. Dit was 1 ronde.
- Vervolg deze rondes een paar minuten.