Blog

Een van de meest makkelijke en snelle manieren om een goede lunch of maaltijd te eten, is voor mij de couscoussalade. Tijdens consulten, programmas of priveretreats raad ik altijd een simpele versie aan. De meeste cliënten (vrouwen) hebben een vol leven, een drukke baan, een gezin en een groot sociaal netwerk. Uren koken, zeker met de lunch, lukt veelal niet. Toen ik een aantal jaren geleden nog in Amsterdam op kantoor werkte maakte ik bijna dagelijks met collega’s deze salade. In onze kast stonden standaard een pak met speltcousous, goede olijfolie, raz-al-hanout kruiden, zonnebloempitjes en rozijntjes. Want op couscous hoef je alleen maar kokend water te gieten et voila. Geen gas, pan of inductie voor nodig.

Omdat ik sommige periodes veel in retreats kook, heb ik thuis soms niet echt de behoefte om in kookboeken te duiken en nieuwe recepten te maken. Deze drang komt meestal weer als ik meer tijd heb of vooral tijd ‘voel’. Jaren geleden, nog voor de 24Kitchens, kon ik uren kijken naar Jamie Oliver. Zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en om in korte tijd heerlijke gerechten te maken werkten aanstekelijk. Vaak veranderde ik een aantal ingrediënten zodat het gerecht beter bij mij paste of ‘gezonder’ werd. Tarwebloem vervangen door speltbloem bijvoorbeeld, suiker door een andere zoete variant als ahornsiroop en het achterwege laten van tomaten en andere nachtschaden. Zo bleef Jamie nog steeds een inspiratie. Later kwam 24Kitchen en ik heb boekjes en losse blaadjes vol met handgeschreven recepten waar ik dan mn eigen draai aan geef.

In mei 2016 plantte dierbare vriendin Marije een zaadje. Ze wilde me graag bezoeken in Portugal, tegelijkertijd haar yogapractise weer oppakken, kijken naar haar voedingspatroon én haar gevoel van ‘stuckness’ verlichten. Het privéretreat was geboren en eind mei 2016 haalde ik haar op van het vliegveld in Faro. We hebben een volle week samen doorgebracht, de mooiste stranden bezocht, gewandeld, vakantie gevierd en...hard gewerkt. Een bijzondere week met mooie en ontroerende momenten, de wind in onze haren, de zon op onze huid en sprankelende ogen met soms tranen en vooral joy.

Ik ben niet 100% vegan. Ik geniet van verse geitenkaasjes en heel af en toe een verse vis hier in Portugal. Als ik dierlijke producten eet probeer ik zo goed mogelijk te weten waar het vandaan komt en ik maak mn eigen ghee van biologische boter. Ik wil mezelf niet in een hokje plaatsen ook al eet ik 90% vegan. Maar tijdens het koken van sommige retreats of als gasten in priveretreats daarom vragen kook ik strictly vegan. De vegan noten roast, een bekende onder de vegans, stond met kerst bij ons op het menu. Makkelijk en uberdelicious!

26 jan 2018

Verlangzamen

Voor het aankondigen van de Yoga&Ayurveda dagretreats gebruikte ik het woord verlangzamen. Een niet opgenomen woord in onze Van Dale, maar waarschijnlijk ontstaan in dichterlijke vrijheid. Ik was getriggerd door twee woorden die hierin samensmelten: verlangen en langzaam. Een verlangen om langzamer te gaan. Een handeling met een actie, met als doel minder actie. Woorden vind ik fascinerend. De ruimte en intentie tussen en achter de woorden misschien nog wel meer. Maar wat is dat eigenlijk verlangzamen? En nog belangrijker, waarom hebben we dat zo nodig en hoe doen we dat dan?

Zo'n 8 jaar geleden ontdekte ik in de Ayurvedische opleiding deze overheerlijke chocoladetruffels en nog steeds zijn ze een groot succes! Thuis, voor anderen, in retreats en tijdens workshops. Misschien wel het meest simpele recept dat ik ben tegengekomen, met slechts een paar ingredienten en toch zo ontzettend lekker: de chocoladetruffels! Gelukkig vandaag de dag te vinden op ieder suikervrij/ veganblog, daarom nu een speciale kersteditie met.....rum!

In de afgelopen jaren heb ik veel opleidingen en workshops gevolgd op het gebied van yoga, voeding, massage, ayurveda en momenteel yoga nidra. Dit betekent vaak een dag of weekend mezelf helemaal onderdompelen in nieuwe materie, onthaasten en meer ‘zijn’. Met meestal een lunch, fijne mensen en aan het einde van de dag vol inspiratie weer naar huis. Heerlijk!

In het zuiden van Portugal heeft de herfst zijn intrede gedaan. Met nog steeds een verwarmende zon, zijn de avonden en nachten al best fris. Het maakt eigenlijk niet uit of je in Nederland woont, of in de Algarve, al in september/ oktober verander ik de maaltijden naar meer verwarmend, zacht en rond. Vata verlagend zoals dat mooi heet in de Ayurveda.

We are happy to celebrate and share with you our first new Urbanescape Yoga Weekend Retreat. Diana Jost & Jeanette Tromp will take you on a inner journey, combining their knowledge about yoga, ayurveda, food, health and joy of life.

Pagina 1 van 2