« Terug naar overzicht
Ayurvedische lunch
04 juni 2018

Ayurvedische lunch

Een van de meest makkelijke en snelle manieren om een goede lunch of maaltijd te eten, is voor mij de couscoussalade. Tijdens consulten, programmas of priveretreats raad ik altijd een simpele versie aan. De meeste cliënten (vrouwen) hebben een vol leven, een drukke baan, een gezin en een groot sociaal netwerk. Uren koken, zeker met de lunch, lukt veelal niet. Toen ik een aantal jaren geleden nog in Amsterdam op kantoor werkte maakte ik bijna dagelijks met collega’s deze salade. In onze kast stonden standaard een pak met speltcousous, goede olijfolie, raz-al-hanout kruiden, zonnebloempitjes en rozijntjes. Want op couscous hoef je alleen maar kokend water te gieten et voila. Geen gas, pan of inductie voor nodig.

 

Makkelijke lunch voor op je werk

Vandaag de dag hebben we vanwege ons werkschema de maaltijden omgedraaid. De lunch is kleiner dan ons diner en vaak eenzijdig (denk aan onze boterhammen met kaas). Dit kan ervoor zorgen dat je rond 15/16 uur enorme trek krijgt en koffie, suiker of zout wilt, omdat ons lichaam tijdens de lunch niet goed gevoed was. Misschien grijp je dan zoals ik zelf jaren geleden deed naar worteltjes, tomaatjes en nog meer rauwe dingen om vervolgens rond 18.00 naar huis te gaan met buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ik heb me jaren zo gevoeld denkende dat ik zo ‘gezond’ bezig was. Tijdens een ayurvedisch consult werd me streng aangeraden voorlopig niet teveel rauw te eten en naar warme gerechten te gaan, zoals soepen, stoofpotten, kitcharee en warm gekookte granen. Ook de lunch groter maken was een vereiste. Binnen no time voelde ik me beter, had meer energie en geen energiedips meer. Deze levensstijl nam ik mee naar de nieuwe kantoorbaan in hartje Amsterdam, waar collega’s nieuwsgierig waren als ik rond 12.30 uur in mn pan stond te roeren. Na verloop van tijd waren steeds meer collega’s aan de gemberthee, couscous en aten we heerlijke ‘leftovers’ als lunch.

Heb je een vol leven, een drukke baan maar wil je toch een goede lunch? Dan is onder andere deze couscoussalade ideaal. Hieronder het recept. Geniet en bom apetit!

Ayurvedisch recept

Ingredienten

- 1 mok speltcouscous
- 1 mok gekookt water
- halve theelepel raz al hanout of kerrie kruiden
- halve theelepel kaneel (naar keuze)
- paar rozijntjes
- handje zonnebloempitjes
- flinke scheut extra vierge koudgeperste olijfolie
- scheut citroensap
- zout/ peper

Bereiding

Plaats de droge couscous in een kleine pan/ roestvrijstalen bak (geen plastic).
Giet dezelfde hoeveelheid gekookt water erover en plaats een deksel of bord erop.
Laat 5 minuten staan, roer daarna los met een vork en voeg alle andere ingrediënten toe.
In de zomer kun je hier fijngesneden komkommer, bleekselderij of een lenteuitje aan toe voegen. Ook lekker met verse muntblaadjes, koriander, peterselie en granaatappel.
Varieer, probeer en maak je eigen favoriete recept.